Hi ha moltes coses que podem fer per millorar la situació del nostre planeta i ser més sostenibles i ecològics. El primer lloc per on hem de començar és casa nostra. T’expliquem unes quantes accions molt senzilles que pots fer perquè casa teva sigui més sostenible.
-
- Reciclar. És el pas més senzill i bàsic si volem començar a ser més sostenibles: separar les diferents tipologies de residus que generis a casa teva i reutilitzar tot el que sigui possible per tal de generar menys residus.
-
- Il·luminació. Reduir la factura de la llum és una de les primeres accions de qualsevol casa sostenible i una de les maneres de començar és il·luminar casa teva amb llums led. Encara que les bombetes led són més cares que les halògenes, val la pena fer el canvi, ja que duren fins a 8 vegades més i gasten fins a un 80% menys d’energia. Pots començar per fer el canvi en les habitacions en les quals estiguin més hores enceses i, a poc a poc, anar canviant les de tota la casa. A més, intenta aprofitar al màxim les hores de llum natural i no deixis llums encesos si no és necessari.
-
- Electrodomèstics eficients. En els últims anys han sortit al mercat electrodomèstics de classe energètica A++ i A+++, que consumeixen fins a un 70% menys d’energia respecte als antics electrodomèstics de classe A. Per això, val la pena anar-los substituint a mesura que ho necessitem. A més, hem d’utilitzar de manera eficient els electrodomèstics com el rentavaixelles i la rentadora, esperant que estiguin plens per engegar-los i fent servir aigua freda sempre que puguem.
- Estalviar aigua. Si parlem de ser més sostenibles i ajudar al medi ambient, reduir el consum d’aigua és imprescindible. En comptes de banyar-te, dutxa’t, i evita malgastar aigua deixant-la córrer quan estiguis fregant els plats o rentant-te les dents. Si el teu vàter ja té uns quants anys, segur que té més volum d’aigua del necessari. Un truc que pots fer servir és posar dins la cisterna una ampolla plena de sorra: l’espai que ocupi és l’aigua que estalviaràs. També pots instal·lar sistemes de restricció de cabal, com airejadors que introdueixen aire al cabal d’aigua, reduint així el consum sense reduir potència.