Cases impreses en 3D, el futur del sector?

Cases impreses en 3D, el futur del sector?

Por finques el

En els últims anys l’arquitectura i la construcció estan patint una gran transformació, per exemple, pel que fa als edificis de baix consum energètic. Els mètodes constructius també estan evolucionant per respondre a les noves demandes d’eficiència, qualitat i rapidesa. Un bon exemple és la construcció mitjançant la impressió 3D.

L’arquitectura impresa en 3D ja és un fet i sembla que es pot convertir en una de les tècniques de construcció del futur. Aquest mètode permet estalviar entre un 30 i un 60% en materials, reduir el temps de construcció entre un 50 i un 70% i reduir fins a un 80% els costos.

Les edificacions es construeixen mitjançant una impressora 3D gegant (de fins a 8,5 metres de braç i 3 metres d’alçada), capaç de girar 360º, que es munta sobre el terreny on s’ha de construir la casa. Aquesta consta de dos braços, que es mouen horitzontal i verticalment, i un capçal on arriba la barreja de formigó que es va dipositant per capes seguint el disseny que s’ha fet prèviament. Així es crea l’estructura, és a dir, el tancament exterior i les particions interiors i, un cop acabat aquest procés, s’ha de fer la instal·lació de portes i finestres, electricitat i aigua, etc. de manera que el treball humà segueix sent necessari.

Xina és un dels països pioners en aquesta tecnologia amb empreses com Winsun New Materials, que construeixen en un sol dia cases prefabricades amb impressores 3D, arribant a construir fins a 10 cases al dia. Compten amb diferents tipus d’estructures i cadascuna costa una mitjana de 5.000 dòlars.

Com a exemple de les aplicacions que pot tenir, l’ONG New Story ja està construint habitatges amb aquesta tècnica en països com El Salvador per transformar barris marginals. El cost de cadascuna d’aquestes cases és de 3.500 €.

De moment, és una tecnologia amb molt potencial però que encara es troba en desenvolupament i que necessitarà uns anys per consolidar-se però que, quan ho faci, pot desbancar a la construcció tradicional, abaratir els costos de producció dels immobles i facilitar tant la construcció d’habitatges com la seva reparació