Com afecta l’habitatge a la teva teva declaració de la Renda 2023

Com afecta l’habitatge a la teva teva declaració de la Renda 2023

Por finques el

La declaració de la renda és un tramit anual que no tothom ha de saber fer, i, en canvi, gairebé tothom l'ha de fer. Cada any hi ha canvis en la normativa i aquest any, l'habitatge destaca per experimentar transformacions significatives en aquesta campanya.

Tant si ets propietari, llogater com inversor en immobles, la declaració de la renda de 2023 inclou detalls importants que poden afectar la teva situació. És recomanable revisar totes les possibles deduccions i obligacions per complir amb la normativa i aprofitar els beneficis fiscals.

Per ajudar-te en aquesta tasca, t'hem preparat una llista amb els imprescindibles que cal que coneguis a l'hora de passar comptes amb hisenda.

 

  1. Si vius de lloguer,

pots beneficiar-te de deduccions. A Catalunya, per exemple, hi ha deduccions per lloguer de l'habitatge habitual si els teus ingressos no superen un cert llindar.

 

  1. Si has comprat un habitatge abans del 2013,

has de saber que pots descomptar fins al 15% de les quantitats pagades, amb un límit de 9.040 euros anuals, sempre que compleixis els requisits.

 

  1. Ets propietari d’habitatges llogats

Els propietaris han de declarar íntegrament els ingressos per lloguer, però poden deduir despeses com reparacions i impostos. A més, hi ha una reducció del 60% dels rendiments nets del lloguer d'habitatge habitual.

 

  1. Has venut un habitatge

Si has venut un habitatge el 2023, hauràs de declarar la plusvàlua obtinguda. Hi ha exempcions per a la reinversió en un altre habitatge habitual o per a majors de 65 anys.

 

5.Tens habitatges buits?

Algunes comunitats autònomes penalitzen els habitatges buits per incentivar els propietaris a llogar-los, amb possibles augments d'impostos o altres càrregues.

 

  1. Has fet millores en l'eficiència energètica

Una novetat és la deducció per obres de millora de l'eficiència energètica, que pot arribar fins al 20% o més, depenent del tipus de reforma.

 

En aquest enllaç trobaràs tota la informació de l'Agència Tributària amb relació a com tributa la propietat, l'arrendament i la compravenda d'immobles. No és una feina fàcil, consulta amb el teu gestor tots els teus dubtes i assegura't que no et deixes res i que compleixes amb la normativa i aprofites tots els beneficis fiscals que et corresponen.