Em puc permetre comprar un pis?

comprar pis Igualada

Em puc permetre comprar un pis?

Por finques el

La compravenda d’habitatges no deixa d’augmentar mes a mes i és que cada vegada són més els que opten per comprar en comptes de viure de lloguer. Però, com pots saber si et pots permetre comprar un pis? T’ho expliquem responent a tres preguntes clau.

-Quins estalvis hem de tenir per poder comprar un pis?
Molta gent que es planteja comprar un pis no sap que els bancs no financen el 100% del preu de l’immoble. Si demanes una hipoteca, normalment aquesta cobreix un màxim del 80% del preu de venda o de taxació (el més baix dels dos). Per tant, l’altre 20% l’has de tenir estalviat per poder comprar. Però, a més a més, també necessitaràs poder cobrir les despeses de la compravenda i la hipoteca: la notaria, el Registre, els impostos… Aquestes despeses normalment es compta que són entre un 12 i un 13% del preu de venda de l’immoble. Per tant, en total, hauràs de tenir estalviat, com a mínim, un 33% del que et costi la casa que vols comprar. D’aquesta manera, segons els estalvis que tinguis, pots saber quin preu màxim pot tenir el pis que vulguis comprar.

-Què més hem de tenir en compte per poder demanar una hipoteca?
Per poder optar a un préstec hipotecari també és important tenir una feina fixa que et proporcioni uns ingressos estables i regulars. També és important no tenir altres deutes per evitar un sobreendeutament. En general, s’aconsella no destinar més del 35% dels ingressos mensuals nets a pagar la hipoteca i els altres préstecs que tinguis. Per exemple, amb un sou de 1.500 € la quota de la hipoteca i els altres crèdits que puguis tenir no hauria de superar els 525 €. També hem de tenir en compte que, si firmem una hipoteca variable, les quotes poden pujar en cas d’una pujada de l’Euríbor. Hem de tenir capacitat econòmica suficient per poder afrontar aquesta possible pujada.

-Amb quines despeses hem de comptar, a més de l’import de la hipoteca?
No es tracta només de poder pagar la quota de la hipoteca, ja que comprar un pis comporta altres despeses importants. Hem de tenir en compte que haurem de pagar la comunitat de veïns, la taxa d’escombraries, l’IBI i l’assegurança de l’immoble, a més de les despeses de subministraments, manteniment i possibles avaries o reparacions que haguem de fer