Hi ha molts factors a tenir en compte a l’hora d’escollir un habitatge, sigui per comprar o per llogar: la ubicació, el nombre d’habitacions, la distribució… Un d’ells, al que a vegades no es dóna la suficient importància, és l’orientació.
La posició d’un habitatge i el punt cardinal al qual està orientat influeix en la quantitat d’hores de llum que rep, en quin moment del dia entra llum per les finestres, la temperatura interior i el consum energètic que es necessita per escalfar-lo o refrescar-lo. Per això, és un dels temes importants a tenir en compte abans de comprar o llogar un pis.
No hi ha una resposta correcta a quina és la millor orientació per un habitatge, totes són bones, ja que depèn de les necessitats, gustos i preferències de cada persona, però et donem uns quants punts claus de cada orientació per ajudar-te a escollir.
• Habitatges amb orientació sud. És una de les més demandades i l’opció ideal en llocs amb hiverns molt freds. Destaca per la gran quantitat de llum que ofereix durant tot l’any, ja que té sol pràcticament durant tot el dia i durant les diferents èpoques de l’any.
Els seus principals avantatges són que ofereix il·luminació natural durant moltes hores al dia i que requereix menys calefacció durant l’hivern, ja que el sol escalfa de manera natural la casa. També és la millor orientació per gaudir d’un jardí o terrassa.
Com a desavantatge, pot ser un habitatge calorós a l’estiu i provocar més despesa en aire condicionat. Els tendals i cortines es converteixen en imprescindibles i t’ajudaran a que la casa no s’escalfi tant durant l’estiu.
• Habitatges amb orientació nord. És una bona orientació per habitatges situats en zones molt càlides i amb hiverns suaus. A l’estiu rep llum natural durant les primeres i les últimes hores del dia.
A favor d’aquesta orientació, podem dir que el nivell de llum es manté estable i homogeni al llarg del dia i que les habitacions es mantindran fresques durant tot el dia, cosa que és un punt a favor durant l’estiu i per a persones molt caloroses.
En contra, podem dir que es tracta d’habitatges amb poca llum natural i freds, de manera que la despesa de calefacció i llum pot ser més alta. D’altra banda, podem estalviar en aire condicionat a l’estiu.
• Habitatges amb orientació est. Les cases orientades a est tenen sol als matins, la qual cosa fa que tinguin molt bona il·luminació durant les primeres hores del dia. Tenen llum natural des que surt el sol fins al migdia, durant tot l’any. No tenen sol directe durant les hores de més calor, així que és una bona orientació per zones molt càlides. Els seus avantatges: no són habitatges que arribin a temperatures molt altes i necessiten poca despesa energètica, ja que la calor s’acumula durant el matí i es va alliberant durant la tarda. Com a aspectes negatius, tenen poca llum natural durant la tarda i poden necessitar tendals i cortines per protegir del sol del matí.
• Habitatges amb orientació oest. Tenen sol de tarda, des del migdia fins a la posta de sol. Com que el sol impacta durant les hores de més calor del dia, és una orientació adequada per climes freds. El seu principal avantatge és la temperatura agradable que manté durant l’hivern. Com a desavantatge, a l’estiu hi pot haver una excessiva calor durant la tarda que es pot acumular i provocar nits excessivament càlides, cosa que pot desembocar en una despesa elevada en aire condicionat.