Terra radiant o radiadors? Com triar la calefacció que vols a casa teva

Terra radiant o radiadors? Com triar la calefacció que vols a casa teva

Por finques el

 

Si estàs reformant el teu pis o t’estàs construint una casa, hi ha una pregunta important que t’has de fer: radiadors o terra radiant? Per poder triar bé, hi ha uns quants factors que has de tenir en compte:

 

- Clima. El clima del lloc on vius és important per prendre la decisió. Els climes molt freds i estables són els més indicats pel terra radiant perquè manté una temperatura mínima constant i, al tenir inèrcia tèrmica, permet que segueixi emetent escalfor durant unes hores encara que s’apagui. En canvi, en climes temperats amb temperatures inestables al llarg del dia, són millors els radiadors, ja que es poden engegar de manera puntual i deixen d’escalfar al apagar-los.

 

- Grau d’ocupació de la casa. Si normalment passes tot el dia fora de casa, no et convé el terra radiant, ja que no està pensat per anar-lo encenent i apagant i mantindràs tot el dia la casa calenta mentre no hi ha ningú. En canvi, els radiadors sí, ja que s’escalfen ràpidament i els pots programar perquè comencin a funcionar una o dues hores abans que arribis a casa.

 

- Font d’energia. Si tens clar quina font d’energia vols utilitzar això també et condicionarà a l’hora de triar ja que el gas, per exemple, és apte per als dos sistemes però la biomassa o l’aerotèrmia funcionen més bé amb terra radiant.

 

- Opció de fred. El terra radiant també pot ser refrescant. Alguns sistemes tenen l’opció de que, durant els mesos càlids, l’aigua que recorre la instal·lació ho faci a baixa temperatura, absorbint l’excés de calor del pis i generant sensació de frescor. Els radiadors tradicionals no tenen aquesta opció.

 

- Preu. La instal·lació del terra radiant és molt més costosa que la dels radiadors, ja que és un sistema més complex tècnicament i implica aixecar el terra de tot el pis. El seu preu pot triplicar el dels radiadors, per tant, la inversió inicial és molt més alta. Però, respecte a la despesa energètica un cop instal·lat, pot suposar un estalvi respecte del sistema de calefacció tradicional, ja que la temperatura de l’aigua que fa servir és molt baixa (30-45º).

 

- Espai i estètica. Una de les avantatges del terra radiant és que és pràcticament invisible: al anar sota el terra no ocupa espai i dona una completa llibertat a l’hora de distribuir el mobiliari. Els radiadors, en canvi, ocupen un espai considerable i condicionen a l’hora de moblar el pis.